Topmenu

Er fundraising noget for iværksættere?

I torsdags deltog jeg i et arrangement om fundraisning på Stjerneskibet i Odense for at blive lidt klogere på mulighederne i fundraising for iværksættere.

Flemming Midtgaard fra Fundraiseren.dk og Dorthe Hinrichsen fra Energi Fyns Fonde gav en introduktion til mulighederne for at søge fondsmidler til sit iværksætterprojekt, og efterlod det indtryk, at der er noget at komme efter. Både i offentlige fonde – herunder ivæksætterpilot-ordningen – og i en skov af private fonde.

Det skal dog ikke forstås sådan, at der sidder venlige folk og giver penge væk, hvis man har et charmerende smil. Der en række spilleregler, som man skal være opmærksom på, når man går i gang med at søge fondsmidler til sit projekt.

Jeg vil forsøge at opsummere nogle af de centrale pointer fra de to indlægsholdere – frit fra hukommelsen og mine noter:

  • Fonde støtter primært udvikling, ikke drift. Hvis man skal have støtte til driften, vil det oftere være i form af sponsorater.
  • Det er en fordel at være flere samarbejdspartnere, når man søger fonde. Fundraiseren.dk fokuserer således også på at hjælpe projekter med flere samarbejdspartnere.
  • Hvor investorer har fokus på det mulige afkast, så har fonde typisk fokus på hvor stor en forskel man gør for samfundet og andre mennesker på kort og langt sigt. Og hvor mange man gør en forskel for.
  • At gøre en forskel kan både være lokalt og globalt – og alt derimellem.
  • Ofte gælder Matthæus-princippet: Den der har, skal mere gives. De der har fået fondsmidler før, har lettere ved at få igen.
  • Der er en tendens til mere strategisk fokus i fonde, hvor man har klart afgrænsede støtteformål og måske en klar plan for, hvordan man vil fremme disse formål.
  • Mange offentlige fonde, der også støtter iværksættere, stiller krav om, at der er mindst to fuldtidsansatte i virksomheden.

Generelt er det vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i de formål, som den enkelte fond støtter, og tilpasser ansøgningen til den enkelte fond. Den skal ligne noget, der ligger lige til højrebenet for dem. Det kan ofte betyde at dit projekt skal formuleres forskellige til forskellige fonde, så du lægger vægt på forskellige aspekter. Lær fondens sprog og tal det, når du henvender dig.

Undertiden kan det også være nødvendigt at twiste dit projekt lidt, så det passer bedre ind i støtteformålet.

Hvis du vil i gang med at lede efter fonde, så har Fundraiseren.dk lavet hjemmesiden Fonde.dk. Ved at opstille en række kriterier for søgningen, kan man hurtigt indsnævre mulighederne til et overskueligt antal fonde.

Når det drejer sig om offentlige fonde til teknologiudvikling, kan jeg også anbefale Teknologiudvikling.dk.

,

No comments yet.

Skriv et svar