Topmenu

Kanvas DK - Kundeværdi bmg

Totalomkostninger for kunden

At blive gravid er i princippet gratis, men hvis man regner på totalomkostningerne, mens man har forsøgerpligten, er børn en betydelig investering. I begyndelsen kan man amme dem gratis, men omkostningerne til bleer, måltider, uddannelse, tøj, fritidsinteresser mv. vil nok  med tiden løbe op i et par millioner.

Det samme gælder for din første bil. Du kan finde en billig brugt, men de samlede omkostninger ved ejerskab vil omfatte forsikring, benzin, vejskatter, reparation og lejlighedsvis en parkerings- eller fartbøde. Så hvad er omkostningerne? Hvad er de samlede omkostninger ved ejerskab for vores produkt? Indebærer købet af jeres produkt eller ydelse yderligere omkostninger for kunden som fx

  • Træning
  • Installation og forberedelse
  • Yderligere investeringer
  • Ekstra personale
  • Forbrugsstoffer
  • Vedligeholdelse og opgraderinger

Træning

Vil din kunde være i stand til at bruge dit produkt med det samme, eller vil de være nødt til at bruge tid og penge på uddannelse og træning i brugen.

Installation og forberedelse

Er det bare plug-and-play, eller vil produktet kræve en slags installation. En af mine venner sælger et dyrt design-skrivebord, og prisen bliver ikke mindre af, at det kræver en tekniker at installerere det. Denne omkostning gælder også for visse tjenesteydelser. Hvis du ønsker at have en rengøringsassistent en gang om ugen, vil du også være nødt til at holde en vis form for orden i dit hus.

Yderligere investeringer

Visse produkter eller tjenesteydelser kan ikke stå alene. Jeg indså, at da jeg købte min første racercykel indebar det også udgifter til cykelsko, hjelm, shorts, solbriller, pumpe osv. Og da vinteren kom, havde jeg brug for særlig beklædning til den kolde årstid.

Ekstra personale

Hvis dine kunder er erhvervskunder, kan de have brug for særligt kvalificeret personale eller bare ekstra personale til at bruge dit produkt. Dette vil indebære ekstra omkostninger for dem. Dette er sandsynligvis grunden til at en masse it-infrastruktur er outsourcet i dag, så de mindre virksomheder ikke behøver at ansætte en it-specialist.

Forbrugsstoffer

De fleste mænd ved, hvordan Gilette tjener deres penge. Ikke ved at sælge barberskrabere, men ved at sælge barberblade. Så indebærer jeres produkt eller tjeneste forbrugsvarer til kunden?

Vedligeholdelse og opgraderinger

At købe en nyere bil kan være billigere end at købe en gammel, da man må forvente lavere omkostninger til vedligehold. Og det samme må gælde ved køb af nyt hus. Så hvilke omkostninger må kunden forvente til vedligehold i levetiden for jeres produkt? For produkter som software handler vedligehold om at opgradere eksisterende software, så det hele tiden lever op til de teknologiske krav og muligheder.