Topmenu

PRO-Programmet = (Tyrsted + Bendtsen) * (Blank + Ries)

 Når man først kommer i gang med at arbejde med iværksætteri, bliver det let en passion og en livsopgave. For Ivan Tyrsted og mig, Jan Bendtsen, er det tilsammen efterhånden blevet til over halvtreds år med større eller mindre involvering i over tusind iværksætterprojekter, hvis man tæller efter. Dels egne projekter, men også projekter, hvor vi har fungeret som rådgivere, coaches, bestyrelsesmedlemmer eller simpelthen udført arbejde i startup-projekter.

IvanTyrsted

Ivan Tyrsted, direktør, IDEA Entrepreneurship Centre

Vi har tidligere arbejdet sammen om opstarten af IDEA House på Syddansk Universitet, og efter i nogle år at have arbejdet hver for sig med iværksættere, satte vi os i foråret for at gøre noget sammen igen. Vi ville udvikle et program, der kunne udvikle de bedste idéer til vækstvirksomheder. Vi ville finde en måde at identificere idéerne potentiale så hurtigt som muligt for at bruge ekstra ressourcer på de mest lovende. Samtidig ville vi finde en arbejdsform som passede til de vilkår som studerende (herunder Ph.D.-studerende) og personer med et job, må arbejde under: Man vil gerne prøve idéen af, men man kan i starten ikke nødvendigvis arbejde fuld tid på den. Man har med andre ord behov for at kunne arbejde med små overskuelige skridt fremfor et stort kaotisk projekt.

Jan Bendtsen, afdelingsleder, IDEA House Odense

Jan Bendtsen, afdelingsleder, IDEA House Odense

Det viste sig hurtigt, at vi under vores adskillelse som makkerpar var faldet over den måde, som man i stigende grad var begyndt at arbejde på i Silicon Valley og på Stanford University. Det som iværksætter, investor og professor Steve Blank kalder Customer Discovery og det som en iværksætter fra Blanks investeringsportefølje, Eric Ries, kalder Lean Startup.

 

Læs mere om The Lean Startup af Eric Ries og The Startup Owner’s Manual af Steve Blank og Bob Dorf…

En grundpille i deres arbejdsform er at betragte en startup som et eksperiment, hvor man ikke kan planlægge, men i stedet gradvist lære ved lette bagdelen fra stolen og gå ud og tale med kunderne. Også før man har sit produkt eller sin service klar. Og så handler det om at bruge de begrænsede ressourcer rigtigt. Der er ingen grund til at fremstille noget før man ved om der er brug for det, og der er ingen grund til at markedsføre noget, før man ved hvem der vil købe det.

Ivan Tyrsted og jeg kunne se, at deres metode i høj grad matchede det, som vi selv har set virke i praksis uden at have beskrevet det som en metode. Derfor har vi udviklet PRO-Programmet sammen på basis af 50 års praktisk startup-erfaring krydret med inspiration fra Blank og Ries. Med Ivans udfarende energi og min lidt mere metodiske tilgang, tror vi på at vi kan gøre det lettere for dig at afprøve potentialet i din idé og få hurtige svar, og måske udvikle en virksomhed, som vil gøre en forskel.

 

 

, , , ,

One Response to PRO-Programmet = (Tyrsted + Bendtsen) * (Blank + Ries)

  1. Janette Hvam 07/02/2014 at 08:00 #

    Rigtig godt Kick-off møde d. 5. Februar i Forskerparken. Kan kun anbefale Eric Ries’ “The Lean Startup”. Den kan desuden findes som pdf her: http://www.stpia.ir/files/The%20Lean%20Startup%20.pdf

Skriv et svar